-  Опитите на прокуратурата под натиска на Европа да заведе дела, с които да развали част от несправедливите замени, се провалят с гръм и трясък. Което означава, че след това ще бъдем осъдени и ще плащаме! И ще плащаме ние - данъкоплатците!

Извършените промени в Закона за горите и предстоящите промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, отвориха възможност за застрояване на заменените гори и земи.

 Или ако обобщим – крадците тържествуват, а българският народ освен, че е ограбен, но и ще бъде глобен от Европа за това, че е ограбен!

Именно за да предотврати тази очаквана развръзка, Зелената партия, чрез гражданска инициатива, внесe на 1 юли 2010 г. Законопроект за връщане на заграбените чрез замени гори и земи. Съгласно Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС), предложението трябваше да бъде разгледано от Народното събрание в пленарна зала в срок от 3 месеца. И до сега (т.е. повече от година и половина) то не е разгледано, което е грубо нарушение не само на закона, а на европейските демократични принципи.

Вие г-н Борисов, лично се ангажирахте в предаването "Насреща Люба Кулезич" от 18 март 2012 г., проектът на „Закон за връщане на заграбените чрез замени гори и земи” да влезе в пленарна зала. Но вече близо 3 месеца нищо не се случва по този въпрос!

Това, което обаче се случва, г-н премиер, ще Ви го онагледим само с един пример – всеизвестния „бизнесмен” Христо Ковачки. През април тази година той бе осъден от СГС за данъчни престъпления за десетки милиона лв.  със смехотворната присъда от 3 години условно! Както вече споменахме, хората с пари в България си решават проблемите и на горната инстанция той бе обявен за невинен. Същият господин съсипа, източвайки ги, многобройни производства, същият е и собственик на над 2200 декара придобити чрез неравностойни замени (т.е. подарени от държавата) земи, които сега, чрез последните промени в законодателството, той ще може да ползва както му се хареса.

Впечатлението, г-н премиер, което остава в целокупния български народ, когато не изпълнявате поетите от Вас ангажименти е, че имате някакви други ангажименти към хора, които са по-важни за Вас.

 Възниква следният голям и принципен въпрос - ще бъдете ли наковалнята, върху която ще коват светлото си бъдеще Ковачки и подобните нему, или все пак ще удържите на думата си и ще направите всичко възможно, Законопроектът за връщане на заграбените чрез замени гори и земи да бъде гледан в пленарна зала?!

  

Зелена партия

Александър Каракачанов