Без да се съобразява с елементарните изисквания за управление и безопасност на такъв сложен и отговорен обект като АЕЦ Козлодуй,  на 7 май, на заседание на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (структура, която е държавна собственост) е освободен изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй  - Александър Николов. Няма никакви обяснения за неговото освобождаване. Александър Николов е завършил специалност  “Топло и ядрена енергетика”, има множество допълнителни международни квалификации, а също така и курс по “Експлоатация на АЕЦ – надеждност и безопасност” в Чикаго, САЩ. Целият му трудов стаж е в АЕЦ Козлодуй.

На мястото на освободения Александър Николов е назначен досегашният заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма - Валентин Николов. Последният е завършил машиностроене и двигатели с вътрешно горене и е специализирал  "Политически мениджмънт" в Нов български университет. Преди да стане депутат и зам. председател на парламентарната група на ГЕРБ, а след това и зам. министър за около месец, Валентин Николов е притежавал фирмата "Макрон", която се е занимавала с доставки на храна за детските градини в София. Аргументът за неговото назначаване „ е да се подобри координацията и темпото на работата по удължаването живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй“ и изграждането на нова ядрена мощност на площадката на централата”.

Зелената партия счита, че от всички безотговорни  кадрови решения на настоящето правителство това е най-абсурдното. Под заплаха са поставени здравето и живота на българския народ!

 АЕЦ Козлодуй не е фонд „Земеделие”, където политическите назначения на неграмотни хора водят само до поредното източване на обществени средства!

Зелената партия настоява българското правителство незабавно да коригира своята кадрова политика в областта на ядрената енергетика!

Зелената партия като член-учредител на Европейската зелена партия, ще внесе  на предстоящото(11-13 май т.г.) заседание в Копенхаген  предложение за позицията на Европейската зелена партия, относно безотговорната кадрова политика на българското правителство по отношение на АЕЦ Козлодуй.

 

НИС на Зелена партия

09.05.2012 г.