Икономика и финанси

Пактът за финансова стабилност е опит за увековечаване и задълбочаване на социалната несправедливост

 

В България е на път да бъде увековечена една от най-големите несправедливости на прехода – данъчната система. Предишното правителство на тройната коалиция, както и сегашното правителство, имат за основна политика в тази сфера прехвърляне на основната данъчна тежест върху гърба на дребния и средния данъкоплатец. Тя постигна своя апогей с така наречения „плосък данък”, съгласно който на този, който яде веднъж дневно му се взимат 10% данък, както и на този, който редовно преяжда - също 10% данък. И това при все по-голямо обедняване на населението и все по-голямо социално разслоение.

 Политиката на тройната коалиция в областта на данъците има своя твърд последовател в лицето на ГЕРБ. Върховно постижение на предишните управляващи в тази сфера бе т.нар. „плосък данък”, при това без необлагаем минимум. Неговата цел е в крайна сметка прехвърляне на основната данъчна тежест върху гърба на дребния и средния данъкоплатец. Кофи с мастило бяха изписани от наричащите себе си „леви” политици, за да оправдаят този антисоциален подход. Чест прави на ГЕРБ, че поне в един директен и откровен стил прекрати досегашното лицемерие на тройната коалиция. Няма да се търси съответствие между пазарната стойност на имота и неговата данъчна оценка, за да могат притежатели на палати да плащат като за колиба. Няма и да се събира „данък лукс” от богатите, но за сметка на това ще има „данък колиба”!

Становище на Зелена партия за необходимите антикризисни мерки

 Преди да се предлагат каквито и да е антикризисни мерки трябва да си дадем  ясна сметка за причините, довели българската икономика и обществото, като цяло, до това състояние. Безспорно стартовият тласък на настоящата криза е отвън и то точно от тази държава, която дълги години ни учеше на финансова дисциплина. Но този тласък само разкри прикриваната дълбока кухост и мизерия на българската икономика. Започнала като финансова  в чужбина, в България кризата веднага се транформира в структурна и разкри пълната илюзорност на икономическия „растеж” през отминалите години. Той се дължеше в огромна степен на непродуктивни инвестиции в строителство на хотели, жилища и икономически неизгодни обекти, като АЕЦ Белене.